Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

"Tο πάρτυ των μεγαλομετόχων στο... νησί του Πάσχα"

Ήξερα ότι στα περίφημα νησιά του Πάσχα ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε, επειδή έκοψε όλα τα δέντρα που υπήρχαν στο νησί για… λόγους γοήτρου. Και εξαφανίστηκε από τον χάρτη μια για πάντα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν, ότι κατά πάσα πιθανότητα τις ίδιες εκείνες μέρες που η ζούγκλα καταστρεφόταν υπήρχαν μάγοι και σοφοί που διαλαλούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του νησιού, ότι υπήρχαν ραβδοφόροι φύλακες που σκότωναν σε ιερές τελετές όσους αδίστακτους τολμούσαν να αντισταθούν και κυρίως δεν ήξερα ότι οι διάφοροι αρχηγοί των φυλών τα είχαν βρει κάτω από το τραπέζι με τους αρχιξυλοκόπους με μίζες, κρυφές συμφωνίες, παράνομες εμπορικές συναλλαγές κτλ. Και φανταζόμουν, αλλά πλέον βεβαιώθηκα, ότι όλοι αυτοί, οι αρχηγοί, οι μάγοι, οι αρχιξυλοκόποι και οι άλλοι αφανίστηκαν τελικά όλοι μαζί αργά και βασανιστικά, χωρίς νερό, χωρίς φαί, άρρωστοι.
Συγχωρήστε με για αυτή την παρα-ιστορική αναλογία, αλλά το παρόν μπορεί να μας διδάξει ιστορία. Γιατί τι συμβαίνει στο παρόν; Σε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της Ελλάδας, όταν όλοι ξέρουν ότι μια τεράστια περιοχή στη ΒΑ Χαλκιδική πρόκειται να καταστραφεί ολοσχερώς και η ευρύτερη περιοχή με πάνω από 1 εκατ. κατοίκους θα υποστεί τεράστιες καταστροφές και αδιανόητη υποβάθμιση ζωής, υπάρχουν ιθύνοντες που τολμάν και μιλάν για θέσεις εργασίας, διώκουν κάθε αντιτιθέμενη φωνή και κυρίως παίζουν παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες αθώων ανθρώπων. Η αποκάλυψη του περιοδικού Unfollow ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης ήταν πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στην Fidelity, ένας από τους κύριους μετόχους της γνωστής μας Eldorado Gold δεν πτόησε κανέναν. Κι ενώ, παρά την άρνησή του για οποιαδήποτε εμπλοκή, εμφανίζεται να διαθέτει μέχρι και σήμερα τίτλους «αμοιβαίων κεφαλαίων» στην συγκεκριμένη κοινοπραξία, η κυβέρνηση δεν φάνηκε να ενοχλείται στο ελάχιστο. Παράλληλα ο κ. Μηταράκης έχει καλές σχέσεις με τον κ. Μπόμπολα, τον άλλο μεγαλομέτοχο στην εξόρυξη στην Χαλκιδική, στον οποίο χάρισε προ 3 μηνών 19 εκατ. ευρώ για μία (1) ολόκληρη θέση εργασίας.
Και πού είναι το περίεργο καχύποπτοι αναγνώστες; Ο κ. Σαμαράς απλώς εμπιστεύεται τον κ. Μηταράκη! Σχεδόν μπορώ να τον δω και να τον ακούσω την ώρα που ο τελευταίος ωρυόμενος φοβερίζει και ταυτόχρονα παρακαλάει τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους συναδέλφους του να σταματήσουν αυτή την καταστροφική επένδυση για το καλό του λαού του, φτύνοντας ταυτόχρονα τα εκατομμύρια που πρόκειται να βγάλει από την εξόρυξη. Σύμφωνα με φήμες μάλιστα ο κ. υφυπουργός δεν πτοήθηκε από την αρχική αυτή αποτυχία και συνέχισε τις προσπάθειες στήριξης του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Σε ένα υπουργικό Συμβούλιο «λάδωσε» τον κ. Δένδια με ένα γενναίο ποσοστό από τα κέρδη του, προκειμένου ο τελευταίος να αποσύρει τα ΜΑΤ από την περιοχή και να άρει τις στημένες κατηγορίες. Ο αδέκαστος κ. Δένδιας όμως δεν μπορούσε να δεχτεί μια τέτοια παρανομία και έστειλε την αστυνομία να συλλάβει τον κ. Μηταράκη, τα όργανα όμως αρνήθηκαν να συγκρουστούν με έναν από τους εργοδότες τους. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση φορτώνοντας τις κατηγορίες στον έναν (1) νεοπροσληφθέντα υπάλληλο του κ. Μπόμπολα, ώστε να μην υπάρξουν υποψίες ότι το σκάνδαλο θάφτηκε.
Ενδιαφέρον προκαλεί βέβαια ότι αντίστοιχο πόλεμο «εκ των έσω» κάνουν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με χαρτοφυλάκια περίπου 1 εκατ. ευρώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τσακαλώτος και Σταθάκης έχουν σηκώσει την σημαία της αντίστασης σε μια άλλη μεγάλη κοινοπραξία με μετοχές στην Eldorado Gold, την Black Rock. 
Την στιγμή που χιλιάδες ψηφοφόροι του κόμματος συνεχίζουν να καμαρώνουν για τα αριστερά πιστεύω της ηγεσίας τους και να αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην εξόρυξη, ο κ. Τσίπρας μαζεύει στην παρέα του μεγαλομετόχους πολυεθνικών. Τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα. Ακόμα κι αν η μεταλλευτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική δεν σταματήσει, ακόμα κι αν η Eldorado δεν ξεκουμπιστεί, τουλάχιστον μια μελλοντική «αριστερή κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να σταματήσει τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της εταιρείας security Northstar στις Σκουριές. Κάτι είναι κι αυτό.

Αγωνιστικά δίπλα σας,
Χάρι Χάλερ